Studiereis derde graad: Verbeke Foundation – 27 april 2024

De Verbeke Foundation is een private kunstsite die geopend werd op 1 juni 2007 door kunstverzamelaars Geert Verbeke en Carla Verbeke-Lens.

Cultuur, natuur en ecologie komen er samen. De ruimte herbergt een indrukwekkende verzameling van moderne en hedendaagse kunst en biedt ook kansen aan jonge kunstenaars.

Met zijn 12 hectare natuurgebied en zijn 20.000 m² overdekte ruimten is de Verbeke Foundation één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. De loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke werden omgebouwd tot unieke expositieruimtes. Eén van de gebouwen werd ingericht om de uitzonderlijke verzameling collages en assemblages tentoon te stellen. De Verbeke Foundation is in een aanhoudend groeiproces. Kunstenaars kunnen er in residentie verblijven en grotere en kleinere tentoonstellingen wisselen elkaar af, waardoor de foundation er elke dag anders uitziet, zoals een ademend organisme.

Wat mag je verwachten bij je bezoek?

Ecologische en Bio-Kunst
Bij de Verbeke Foundation ligt er een sterke nadruk op ecologische kunst en duurzaamheid. Dit komt tot uiting in veel van de kunstwerken en installaties die aanwezig zijn op het terrein, die vaak gebruikmaken van gerecyclede materialen en thema’s rond milieu en natuur aankaarten.

Beeldentuin
Het terrein van de Verbeke Foundation is uitgestrekt en omvat een grote beeldentuin met een indrukwekkende verzameling sculpturen en installaties van diverse kunstenaars. Bezoekers kunnen door de tuin wandelen en worden omringd door een verscheidenheid aan kunstwerken in verschillende stijlen en materialen.

Experimentele Kunst
De Verbeke Foundation staat open voor experimentele kunstvormen en is een plek waar kunstenaars vaak de vrijheid krijgen om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Dit heeft geleid tot enkele onconventionele en boeiende kunstwerken.

Collages en assemblages
Een bijzondere collectie van circa zesduizend, vooral twintigste-eeuwse, collages en assemblages vormt het hart van de privécollectie. Er is een aparte tentoonstellingsruimte ingericht, speciaal ontworpen om een ​​deel van de collectie permanent tentoon te stellen.

De Verbeke Foundation is een bijzondere plek die kunst, natuur en duurzaamheid op unieke wijze combineert.

Praktisch:
Busreis h&t: gratis
Museumbezoek: € 5,00

Te betalen: € 5,00

We spreken af op zaterdag 27 april om 12.45 uur stipt aan de academie in Zottegem (parking Sanitary).

We zijn terug in Zottegem rond 18.00 uur.

Deze info wordt met het inschrijvingsformulier bezorgd aan de leerlingen door de leerkracht.

Inschrijven:
Inschrijven kan ten laatste tot woensdag 24 april 2024 door het ingevulde inschrijvingsstrookje samen met € 5 te bezorgen aan je leerkracht.